Zalety skromnej cytrynki. Dlaczego warto pić sok z cytryny.
2019-05-26

Ludzkość od dawna korzysta z zalet cytryny. Ludzie używali cytryn nie tylko jako smakowitego składniki żywności, ale także ze względu na jego zdrowotne właściwości i inne praktyczne korzyści.
Mam nadzieję, że poniższa lista korzyści da motywację wszystkich do picia soku z cytryny!
Mam nadzieję, że poniższa lista korzyści da motywację wszystkich do picia soku z cytryny!
Pamiętacie jak Wasze mamy dawały Wam gorącą herbatę z cytryną i miodem kiedy byliście chorzy?!
Dwie główne korzyści to: silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność dzięki cytrynie, a po drugie ich zastosowanie jako środka wspomagającego trawienie i środka do oczyszczania wątroby.
Cytryna zawierają wiele pożytecznych substancji – zwłaszcza kwas cytrynowy, wapń, magnez, witaminę C, bioflawonoidy, pektynę i limonen – które wspierają odporność, zwalczają infekcje i pomagają oczyścić organizm z toksyn i wolnych rodników.
Korzyści zdrowotne cytryn:
1.Wspiera zdrowe serce.
Cytryny są dobrym źródłem witaminy C. Badania wykazały, że jedzenie owoców i warzyw bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jednak nie tylko witamina C jest uważana dla dobra Twojego serca. Błonnik i związki roślinne występujące w cytrynach mogą również znacznie obniżyć niektóre czynniki ryzyka chorób serca, na przykład: jedno badanie wykazało, że spożywanie 24 g ekstraktu z cytryny dziennie przez miesiąc zmniejszyło całkowicie poziom złego cholesterolu we krwi.
2.Pomaga kontrolować wagę.
Picie wody z cytryną pomaga schudnąć. Związki zawarte w cytrynie pomagają w utracie wagi. Badania pokazują, że związki roślinne w ekstraktach z cytryny mogą zapobiegać lub zmniejszać przyrost masy ciała na wiele sposobów.
3.Zapobiega kamieniom nerkowym.
Kamienie nerkowe to małe grudki, które tworzą się gdy produkty odpadowe krystalizują się i gromadzą w nerkach. Kwas cytrynowy może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, zwiększając objętość moczu i zwiększając pH moczu, tworząc mniej korzystne środowisko do tworzenia się kamieni nerkowych. Tylko pół szklanki soku z cytryny dziennie może dostarczyć wystarczającą ilość kwasu cytrynowego, aby zapobiec tworzeniu się kamieni u osób które je już miały.
4.Zmniejsza ryzyko raka.
Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom. Osoby, które jedzą najwięcej owoców cytrusowych, mają mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory. W badaniach wiele związków z cytryny zabija komórki rakowe.
Cytryny zawierają dużą ilość witaminy C i związków roślinnych, które dają Wam wiele właściwości zdrowotnych. Cytryny są nie tylko bardzo zdrowymi owocami, ale mają także wyraźny, przyjemny smak i zapach, co czyni je doskonałym dodatkiem do żywności i napojów.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2019