Tarta z musli - słodki zdrowy deser

2019-04-15
Tarta z musli - słodki zdrowy deser
Składniki:

musli z amarantusem i malinami Ekoprodukt - 140 g
daktyle - 120 g
olej kokosowy- 2 łyżki
jogurt grecki - 400 g
maliny - 2 garści
borówki - 2 garści
miód- 2-3 łyżki
słonecznik - 1 garść
miód (do polania) - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

KROK 1: Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do rozmięknięcia na około 20 min. Po tym czasie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką pastę.

KROK 2:
Do miski wsypujemy musli z amarantusem i malinami, dodajemy pastę z daktyli i olej kokosowy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Formę na tartę dokładnie wyklejamy naszą mieszanką z musli i wstawiamy na koło 1 godz. do lodówki.
KROK 3: Gdy nasza tarta chłodzi się w lodówce, na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Gdy zaczną bardzo delikatnie się przyrumieniać, dodajemy 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na pergamin do ostygnięcia.

KROK 4:
 Na schłodzony spód wykładamy jogurt oraz owoce. Całość polewamy
miodem i posypujemy karmelizowanymi pestkami słonecznika.

(Źródło:Gotuj w stylu eko)






Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel