Tarta z musli - słodki zdrowy deser
2019-04-15

Składniki:
musli z amarantusem i malinami Ekoprodukt - 140 g
daktyle - 120 g
olej kokosowy- 2 łyżki
jogurt grecki - 400 g
maliny - 2 garści
daktyle - 120 g
olej kokosowy- 2 łyżki
jogurt grecki - 400 g
maliny - 2 garści
borówki - 2 garści
miód- 2-3 łyżki
słonecznik - 1 garść
miód (do polania) - 2 łyżki
KROK 2: Do miski wsypujemy musli z amarantusem i malinami, dodajemy pastę z daktyli i olej kokosowy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Formę na tartę dokładnie wyklejamy naszą mieszanką z musli i wstawiamy na koło 1 godz. do lodówki.
KROK 4: Na schłodzony spód wykładamy jogurt oraz owoce. Całość polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi pestkami słonecznika.
(Źródło:Gotuj w stylu eko)

miód- 2-3 łyżki
słonecznik - 1 garść
miód (do polania) - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
KROK 1: Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do rozmięknięcia na około 20 min. Po tym czasie daktyle odcedzamy i blendujemy na gładką pastę.
KROK 2: Do miski wsypujemy musli z amarantusem i malinami, dodajemy pastę z daktyli i olej kokosowy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Formę na tartę dokładnie wyklejamy naszą mieszanką z musli i wstawiamy na koło 1 godz. do lodówki.
KROK 3: Gdy nasza tarta chłodzi się w lodówce, na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. Gdy zaczną bardzo delikatnie się przyrumieniać, dodajemy 2 łyżki miodu. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na pergamin do ostygnięcia.
KROK 4: Na schłodzony spód wykładamy jogurt oraz owoce. Całość polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi pestkami słonecznika.
(Źródło:Gotuj w stylu eko)

Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2019
Polecane