Rodzaje miodu i ich właściwości.

2019-04-01
Rodzaje miodu i ich właściwości.
Rodzaje miodu i ich właściwości.
Od czasów starożytnych miód był używany jako pokarm i lek. Jeśli nie korzystasz w pełni z wartości odżywczych i leczniczych miodu, nadszedł czas aby to zrobić, ponieważ zalety miodu są godne uwagi. Miód jest silnym środkiem leczniczym na wszelkiego rodzaju dolegliwości.

Ludzie używają miodu ze względu na właściowści antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Miód zawiera śladowe enzymy, witaminy, minerały, aminokwasy. Jedną z zalet spożywania miodu jest to, że jest on jedną z najlepszych substancji słodzących na świece.

1.Miód Manuka jest produkowany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które zapylają krzew Manuka, jest jedną z najbardziej unikalnych i korzystnych form miodu na świecie.
- Miód ten może pomóc w leczeniu trądziku i egzemie, udowodnione właściwości lecznicze i antybakteryjne pomagają w schorzeniach skórnych.
- Łagodzi także ból gardła. Miód Manuka atakuje szkodliwe bakterie, ale także powleka wyściółkę gardła, dzięki czemu działa kojąco.
- Zapobiega próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł. Żucie lub ssanie miodu Manuka powoduje spadek płytki nazębnej o 35% i doprowadza do 35% zmniejszenia miejsc krwawiących u osób cierpiących na zapalenie dziąseł.
- Wzmacnia i upiększa organizm. Codzienne jedzenie Manuka ma efekt eliksiru, który zwiększa energię i poprawia jakość życia. Zwiększa witalność, daje młodzieńczą energię a także poprawia odcień i wygląd skóry. Możemy go używać do mycia twarzy, dzięki temu złuszczy naskórek i zwalcza wolne rodniki. Dodanie go do szamponu lub do maski do włosów nada im połysku.

2.Miód lawendowy jak sama nazwa wskazuje miód ten został wykonany z nektaru kwiatów lawendy. Zapach i smak lawendy są wspaniałe, ale największa premia pochodzi z szerokiej gamy korzyści zdrowotnych , które niesie ze sobą spożywanie miodu lawendowego.
- Działa antybakteryjnie i antyseptycznie, pomaga hamować rozwój bakterii, ale także niszczy bakterie chorobotwórcze, stąd zmniejsza czas gojenia się ran.
- Właściwości kojące. Miód lawendowy jest szczególnie kojący na błony śluzowe, tworząc rodzaj warstwy ochronnej, która zapobiega dalszemu podrażnieniu i pozwala leczyć wrażliwą wyściółkę śluzową. Jest stosowany w stanach zapalnych żołądka, bólu gardła, oparzeniach i bliznach.
- Łagodzi napięcie i ból. Miód lawendowy przyczynia się do uspokojenia, odprężenia i zmniejsza napięcie nerwowe ze względu na jego łagodne działanie przeciwskurczowe.
- Działa przeciwgrzybiczo. Miód lawendowy hamuje wzrost i rozprzestrzenianie się grzybów w sposób naturalny.
- Korzystny dla skóry. Tak jak wszystkie miody, również miód lawendowy jest dobry dla skóry. Może zmniejszyć częstotliwość pojawiania się wyprysków trądzikowych, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i także działa kojąco, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.

3.Miód gryczany jest bardzo pożywnym miodem i wytwarzany jest z kwiatów gryki. Miód gryczany nie jest tak słodki jak tradycyjny miód. Jest także wyższy w niektóre przeciwutleniacze.
- Skutecznie łagodzi kaszel. Jedną z kluczowych korzyści zdrowotnych tego miodu jest zastosowanie go jako środka łagodzącego kaszel. Jest nie tylko skuteczniejszy ale i bezpieczniejszy w porównaniu z syropami na kaszel.
- Redukuje cholesterol. Stwierdzono, że miód gryczany pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co może przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienie krwi i ogólnie polepsza pracę serca.
- Wzmocnienie przeciwutleniaczy. Picie miodu gryczanego z czarną herbata znacznie zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Miód gryczany jest na przodzie w rankingu miodów pod względem posiadania antyoksydantów.  
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel