Lniano-tymiankowy syrop na kaszel
2019-10-30

Składniki:
3 łyżeczki siemienia lnianego
1,5 łyżeczki ziela tymianku
1,5 łyżeczki liści podbiału
2 łyżeczki miodu
0,25ml soku z malin lub soku z brzozy
Dodatki:
1 szczypta cynamonu lub kardamonu
Przygotowanie:
Tymianek i podbiał zaparzamy.
Siemię lniane gotujemy w 1,5 szklanki wody około 7-8 minut.
Zioła i siemię odcedzamy. Wywar i napar mieszamy ze sobą.
Po przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki: miód, sok i cynamon, kardamon - jeśli ktoś lubi.
Wszystko mieszamy, przelewamy do szklanej, najlepiej ciemnej butelki. Przechowujmy w lodówce nie dłużej niż 5-6 dni.
Pijcie na zdrowie :)
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2019
Polecane