Ksylitol - wszystko co musisz o nim wiedzieć

2019-05-19
Ksylitol - wszystko co musisz o nim wiedzieć
Biały cukier może być najbardziej niezdrowym składnikiem nowoczesnej diety.
Z tego też powodu popularne stają się bezcukrowe substancje słodzące, takie jak ksylitol.


Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Kilka badań sugeruje, że posiada on wiele ważnych korzyści, w tym poprawę zębów i kości.

Co to jest ksylitol?
Ksylitol jest klasyfikowany jako alkohol cukrowy. Chemiczne alkohole cukrowe łączą cechy cząsteczek cukru i cząsteczek alkoholu. Ich struktura pozwala im stymulować receptory smaku dla słodyczy na Twoim języku.

Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu warzywach i owocach, dlatego uważany jest za naturalny. Ludzie wytwarzają nawet niewielkie ilości ksylitolu poprzez normalny metabolizm.

Jest częstym składnikiem bezcukrowych gum do żucia, cukierków, miętówek, pokarmów przyjaznych dla cukrzyków i produktów do pielęgnacji jamy ustnej.

Ksylitol ma podobną słodycz jak cukier biały, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Kupiony w sklepie ksylitol występuje jako biały, krystaliczny proszek. Ponieważ ksylitol jest rafinowany słodzikiem w jego składzie nie znajdziesz żadnych witamin i minerałów.
Chociaż alkohole cukrowe są technicznie węglowodanami, większość z nich nie podnosi poziomu cukru we krwi, a tym samym nie liczą się jako węglowodany netto, co czyni je popularnymi słodzikami w produktach o niskiej zawartości węglowodanów.

Chociaż słowo „alkohol” jest częścią nazwy, nie jest to ten sam alkohol, który sprawia, że jesteś pijany. Alkohole cukrowe są bezpieczne dla osób uzależnionych od alkoholu.

Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie zwiększa poziomu cukru we krwi ani insuliny!
Ksylitol nie zawiera fruktozy i ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi i insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu (GI) - miarą tego, jak szybko żywność podnosi poziom cukru we krwi – wynosi tylko 7, podczas gdy cukier biały 60 – 70. Może być również uważany za przyjazny dla odchudzania słodzik, ponieważ zawiera 40% mniej kalorii niż cukier. Dla osób z cukrzycą, problemami metabolicznymi, otyłością ksylitol jest doskonalą alternatywa dla cukru.

Ksylitol poprawia zdrowie zębów. Stomatolodzy zalecają stosowanie gum do żucia słodzonych ksylitolem i nie bez powodu! Badania wykazały, że ksylitol poprawia zdrowie zębów i zapobiega próchnicy. W jamie ustnej żyją bakterie, które żywią się glukozą z pożywienia, ale nie mogą używać ksylitolu. Jako takie zastąpienie cukru ksylitolem zmniejsza dostępne paliwo dla szkodliwych bakterii. Podczas gdy te bakterie nie mogą używać ksylitolu jako swojego paliwa. Po wchłonięciu ksylitolu nie są w stanie wchłonąć glukozy – co oznacza, że ich szlak wytwarzania energii jest zatkany i kończy się śmiercią. Innymi słowy, kiedy żujesz gumę z ksylitolem lub używasz go jako słodzika, szkodliwe bakterie w Twoich ustach głodują i kończy się to dla nich śmiercią.

Ksylitol zmniejsza infekcje ucha i drożdży. Usta, nos i uszy są połączone. Dlatego bakterie żyjące w ustach mogą powodować infekcje ucha – częsty problem u dzieci. Dlatego wprowadzenie ksylitolu do diety zapobiega zapaleniu ucha. Ksylitol zwalcza również drożdże Candida albicans, co może prowadzić do zakażeń Candida. Ksylitol zmniejsza zdolność drożdży do przyklejania się do powierzchni, co pomaga zapobiegać zakażeniom.

Ksylitol jest doskonałym wyborem jako słodzik. Podczas gdy niektóre substancje słodzące mogą powodować zagrożenia zdrowia, badania pokazują, że ksylitol ma rzeczywiście korzyści zdrowotne.  
Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
  • facebook
Polecane
KsylitolKsylitol
32,99 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel