Kosmetyki hipoalergiczne - INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients)

2018-12-12
Kosmetyki hipoalergiczne  - INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients)

Nie każda z nas ma cerę o jakiej marzy… bez podrażnień, gładką, rozświetloną – po prostu idealną.
Jednak nie zależnie od rodzaju każda skóra jest piękna i wymaga odpowiedniej pielęgnacji.

A jeśli Twoja skóra należy do wrażliwych wybieraj tylko kosmetyki hipoalergiczne. Wcale nie muszą być droższe od tych z drogerii, ale będziesz pewna, że Twoja skóra jest bezpieczna.

Dlatego zachęcamy do używania kosmetyków hipoalergicznych. Powstały one z myślą o osobach o skórze wrażliwej i skłonnej do podrażnień, dla osób po zabiegach dermatologicznych oraz dla dzieci. Jednak pamiętajcie, że mogą one być stosowane przez wszystkich.

Kosmetyki hipoalergiczne zawierają składniki, które mają za zadanie odbudowywać naszą skórę zadbać o jej płaszcz wodno-lipidowy. Wzmacniają barierę ochronną skóry.

Poniżej zamieszczamy listę bezpiecznych składników:
Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer - wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego powodując wzrost lepkości. Pełni rolę stabilizatora emulsji (np. kremów), chroni przed rozwarstwieniem, przedłuża trwałość produktu.
Alkohol Denat – środek antypienny, konserwant
Aloe Barbadensis leaf extract – wyciąg z aloesu, ma właściwości kojące i napinające
Aluinium/Alumina – nadaje biały kolor kosmetykom, zapewnia odpowiednią lepkość i konsystencję
Aqua – woda
Benzoic Acid  - jest konserwantem
Betaine – ma działanie antyseptyczne, nawilża i łagodzi, uzyskuje się go z buraka cukrowego
Butyrospermum Parkii Butter – naturalny tłuszcz z owoców masłosza – inaczej masło shea – nawilża, wygładza, regeneruje, nadaje połysk
Canola Oil – stabilizator, wygładza – uzyskuje się go ze specjalnej odmiany rzepaku, który ma większą zawartość kwasu erukowego
Caprylic/Capric Triglyceride – emulgator, ma za zadanie łączyć wodę i tłuszcze, zmiękcza i wygładza
Cera Alba – wosk pszczeli, nadaje gęsta konsystencję, wygładza i zmiękcza
Ceteareth-30 – substancja myjąca, emulgator
Cetearyl Glucoside – emulgator, stabilizator, zmiękcza i nawilża
Cetearyl Olivate – emulgator
Cetearyl Palmitate – nadaje odpowiednią konsystencję, wygładza
Coco-Glucoside – emulgator wytwarzany z oleju kokosowego, środek myjący
C-12-15 Alkyl Benzoate – konserwant, zmiękcza i pielęgnuje
C-18-36 Alkyl Triglyceride –pielęgnuje
Dehydroacetic Acid – konserwant
Dicaprylyl Carbonate – zmiękcza
Glycerin – kwas tłuszczowy – nawilża i zmiękcza
Hydrogenated Castor Oil – Uwodorniony olej rycynowy – emulgator, nadaje lepkość, powoduje, że kosmetyk jest wodoodporny
Hydrogenated Vegetable Oil – jest pochodzenia roślinnego, zmiękcza i odżywia
Hydrogenated Rice Bran Protein – wiąże wodę składnik odbudowujący, pozyskiwany z ryżu
Lacid Acid – kwas mlekowy – reguluje PH, zatrzymuje wilgoć
Lanolin – wosk pochodzący z owczego runa, natłuszcza i nawilża
Magnesium Sulphate – gorzka sól, ma działanie wzmacniające dla skóry, włosów i paznokci
Olea Europaea Frui Oil – oliwa, zmiękcza i odżywia
Poliglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate – emulgator, stabilizator
Poliglyceryl-3 Diisostearate – emulgator
Potasium Sorbate – konserwant
Propanediol  - rozpuszczalnik
Prunus Amygdalus Dulcis Oil – olej migdałowy – na właściwości zmiękczające
Prunus Armeniaca Kernel Oil – olej z pestek moreli – na właściwości zmiękczające i wygładzające
Saccharide Isomerate – koi i nawilża
Sodium Benzoate – konserwant
Sodium Chloride – sól kuchenna, środek zagęszczający i stabilizujący, redukuje nieprzyjemny zapach
Sodium Coco-sulphate - wytwarzany z oleju kokosowego, środek myjący, wygładzającym nadaje połysk
Sodium Dehydroacetate – konserwant
Sodium Hydroxide – reguluje
PH Sodium Stearoyl Lactylate – emulgator
Sodium PCA – nawilża, zmiękcza, wygładza
Sorbitan Olivate – emulgator
Stearic Acid – emulgator, stabilizator
Stearyl Alkohol – emulgator utrwala konsystencję, ma działanie nawilżające
Tapioca Starch – to skrobia z tapioki, wiąże wilgoć,
Titanium Dioxide – jest naturalnym filtrem UV – jako jedyny taki składnik został dopuszczony w kosmetykach przez UE
Tocopherol/Tocopheryl Acetate – witamina E, jest przeciwutleniaczem, zapobiega stanom zapalnym
Xanthan Gum – stabilizuje konsystencję, nawilża  

Wykaz wszystkich składników stosowanych w kosmetykach w UE umieszczony jest w Decyzji Komisji europejskiej z 9.02.2006 r.: 2006/257/WE (eur-lex.europa.eu).  



Ważne! Nie zapominajcie dokładnie czytać składy kosmetyków.  
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel