Korzyści zdrowotne syropu klonowego

2019-05-07
Korzyści zdrowotne syropu klonowego
Właściwości syropu klonowego.

Syrop klonowy to popularny, naturalny słodzik, który jest uważany za zdrowszy i bardziej odżywczy niż cukier.


Co to jest syrop klonowy?

Syrop klonowy przygotowuje się z cukrowego soku z drzewa klonowego. Przygotowanie obejmuje stukanie lub przebijanie drzewa w celu uzyskania tego soku. Drzewa te gromadzą skrobię w swoich korzeniach i pniach. Długa akumulacja tej skrobi ułatwia jej przekształcenie z pierwotnego stanu w cukier. W okresie wiosennym cukier podnosi się i miesza z wodą, tworząc sok, który jest gotowy do zbierania. Ponieważ sok zawiera wysoki stosunek wody, musi zostać poddany obróbce, aby woda odparowała, pozostawiając skoncentrowany, gęsty syrop. Produkt końcowy dostarczany jest w procesie ogrzewania. Cały proces nie wymaga użycia dodatków chemicznych, konserwantów ani innych środków.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia syropu klonowego.

1. Zawiera liczne przeciwutleniacze.

Potrzebujesz silnego powodu, aby przestać używać cukier rafinowany? Odżywianie syropem klonowym jest imponujące, jeśli chodzi o dostarczenie ochronnych przeciwutleniaczy. Syrop klonowy zawiera ich aż 24. Te przeciwutleniacze zapobiegają chorobom przewlekłym, takimi jak: choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca. Ciemny syrop klonowy zawiera bardziej korzystne przeciwutleniacze niż syrop jaśniejszy.


2.Pomaga chronić skórę.

Podobnie jak w przypadku miodu prawdziwego, syrop klonowy może zmniejszyć stan zapalny skóry, zaczerwienienie, przebarwienia i suchość. W połączeniu z mlekiem, jogurtem, płatkami owsianymi to naturalna mieszanka na zastosowanie na skórę, ponieważ maska nawilża skórę, zmniejszając jednocześnie ilość bakterii i oznak podrażnienia.


3.Alternatywa dla cukru.

Spożywanie dużej ilości rafinowanego cukru może przyczynić się do rozwoju zespołu nieszczelnego jelita, różnego rodzaju zaburzeń układu pokarmowego. W rzeczywistości jednym z największych kroków, jakie możesz podjąć w leczeniu nieszczelnego jelita i zaburzeń autoimmunologicznych jest zmniejszenie spożycia cukru rafinowanego i wybranie naturalnych substancji słodzących, między innymi wprowadzenie do diety syropu klonowego.


4.Dostarcza ważnych witamin i minerałów.

Prawdą jest, że syrop klonowy ma wysoką zawartość cukru w postaci sacharozy, ale zawiera również inne składniki, takie jak: kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, minerały, polisacharydy. Zawiera cynk i mangan w dużych ilościach i także potas oraz wapń. Cynk może pomóc zwalczać choroby i poprawić odporność, ponieważ utrzymuje poziom białych krwinek w górze, podczas gdy mangan odgrywa kluczowa rolę w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, wchłanianiu wapnia, reguluje poziom cukru we krwi i funkcjonowaniu mózgu i neuronów.


5.Może pomóc chronić przed rakiem.

Niektóre dowody wskazują, że do pewnego stopnia cukier może powodować raka lub przyczynić się do jego powstania, syrop klonowy wydaje się znacznie mniej szkodliwym środkiem słodzącym. Wynika to z obecności przeciwutleniaczy w syropie, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem DNA i mutacją.

Pamiętajcie pomimo, że syrop klonowy zawiera minerały, zwłaszcza mangan i cynk, zawiera także on dużo cukru. Spożywany w nadmiarze cukier może być główną przyczyną niektórych największych problemów zdrowotnych na świecie, w tym otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.  
Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
  • facebook
Polecane
Syrop klonowySyrop klonowy
24,99 zł - 34,99 zł
Syrop klonowySyrop klonowy
22,99 zł
Syrop klonowySyrop klonowy
22,99 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel