Jak pomagać stawom

2019-09-12
Jak pomagać stawom
Kolagen jest podstawowym białkiem występującym w naszym ciele. Jest najważniejszym elementem budulców naszej skóry, kości, chrząstek, zębów i ścięgien. Pełni on rolę spoiwa dla komórek. Tworzy on coś w rodzaju rusztowania. Jest odpowiedzialny za elastyczność, rozciągliwość, skóry, ścięgien.

Bez kolagenu trudno byłoby nam funkcjonować, ale niestety kolagen nie jest dany nam na zawsze. Natura nie dostarcza nam go i wraz z wiekiem ulega on degradacji. Dlatego sami musimy zadbać o jego uzupełnianie, by opóźniać procesy starzenia. Jeśli nie chcemy aby nasza skóra była coraz mniej elastyczna i gładka musimy dostarczać kolagen z zewnątrz.

Najczęściej dostarczanym kolagenem jest ten pozyskiwany z ryb, jest to najbardziej wartościowy kolagen ze wszystkich rodzajów np. ze skóry zwierząt.
Kolagen rybi jest lepiej przyswajalny przez to, że ma dużo mniejsze cząsteczki i wystarczy jego mniejsza ilość aby osiągnąć podobne efekty terapeutyczne.

Kolagen jest podstawowym białkiem tkanki łącznej (chrzęstno-stawowej)  i w przypadku chorób chorób zwyrodnieniowych, i stanów zapalnych pomaga ją odbudować. łagodzi dolegliwości bólowe stawów oraz chroni kości. ogranicza łamliwość paznokci, poprawia kondycję skóry i włosów.

Należy pamiętać, że utrata kolagenu rozpoczyna się po 25 roku życia, dlatego należy sięgać po suplementy zawierające kolagen by zatrzymać młodość całego ciała: skóry, włosów, paznokci, stawów.
O kuracji kolagenem nie powinny zapominać osoby, które narażone są na obciążenia stawów i mięśni np. osoby aktywnie uprawiające sport, osoby pracujące fizycznie.
Osoby uprawiające sport, bądź rozpoczynające treningi powinny w szczególności pomyśleć o suplementacji kolagenem by uniknąć i zabezpieczyć się przez ewentualnymi kontuzjami.

Kolagen jest również wskazany osobom po urazach stawów, lub po zabiegach chirurgicznych. Nie powinny zapominać o nim również osoby starsze, jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu.



Omułek zielonowargowy to jednen z przedstawicieli skorupiaków (małż) występujący w Nowej Zelandii. Stał się popularny dzięki swoim właściwościom leczniczym i zastosowaniu go z różnego rodzaju terapiach wspomagających leczenie np stanów zapalnych.

Występuje on głównie w postaci sproszkowanej, ponieważ w tej formie jest najlepiej przyswajalny przez organizm.
Działa przeciwzapalnie oraz leczniczo na stawy. Jest bogaty w glukozaminę, sterole, aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz w witaminy, A, B, C, D i E.

Dostarczając te składniki do naszych chrząstek regeneruje je i poprawia ruchomość stawów poprzez zwiększenie lepkości płynu maziowego.
Bierze udział w budowaniu tkanki łącznej.
Wspomaga leczenie artretyzmu, pomaga przy sztywności stawów, pomaga zmniejszyć ból i obrzęki, regeneruje chrząstkę. Doskonale sprawdza się przy zwyrodnieniach kręgosłupa i stawów. Przy nadmiernych wysiłku fizycznym po 50 roku życia zaleca się stosowanie go by wspomóc nasze stawy.


Witaminy
Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że nasze kości są mocne a zęby zdrowe. Zapewnienie właściwego poziomu tej witaminy bardzo dobrze wpływa na nasz układ krążenia, zwiększając wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego oraz odpornościowego.
Niedobór tej witaminy prowadzi do znacznego osłabienia siły naszych mięśni.
Witamina K odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz utrzymania tkanki kostnej w prawidłowej formie. Niedobór tej witaminy prowadzi do zmiejszenia gęstości mineralnej kości.


(Źródło: Medycyna i zdrowie)




Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel