Hummus z dynią

2019-10-11
Hummus z dynią

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy
1 łyżka tahini
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
20 dag miąższy dyni
2 łyżki oliwy
1 szczypta kurkumy
1 szczypta chili
1 łyżka łuskanych pestek dyni
1 łyżka sezamu
sól do smaku
pieprz do smaku


Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie około 12godzin.
Po 12 godzinach zlewamy wodę, zalewamy ziarna wrzątkiem i gotujemy około godzinę pod przykryciem usuwając od czasu do czasu pianę z powierzchni wody.
ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i solimy.

Dynię obieramy, wyjmujemy z niej pestki gotujemy na parze, lub pieczemy w piekarniku do miękkości.

Ostudzone składniki, dynię i ciecierzyce  miksujemy z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą.
Doprawiamy do smaku

Przekładamy do miseczki posypujemy pestkami dyni i sezamem.

Można podawać jako przekąskę.
Można podawać jako dodatek do pieczywa, lub w formie dipu do warzyw... np. frytek z batatów czy selera

Nadaje się dla wegetarian.
(Źródło: "Zamiast suplementów")

Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
  • facebook
Polecane
Ciecierzyca BIOCiecierzyca BIO
4,90 zł - 13,90 zł
Pestki dyni ciemnozielone BIOPestki dyni ciemnozielone BIO
6,90 zł - 39,90 zł
Kurkuma BIOKurkuma BIO
5,90 zł - 59,90 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel