Gorzka czekolada

2019-10-10
Gorzka czekolada
Czekolada - to wysokokaloryczny produkt, którego nadużywanie nie prowadzi do żadnych skutków ubocznych. Jest ona bogata we flawonoidy - szczególnie epikatechiny.

Sprzyja podniesieniu poziomu przeciwutleniaczy we krwi. Przeciwutleniaczy czyli substancji regulujących wymianę glukozy w organizmie i przedłużających życie ludzkie. Przeciwutleniacze w naszej krwi walczą z tak zwanymi "wolnymi rodnikami", które w dużych koncentracjach mogą wywoływać nowotwory.

Ciemna czekolada stabilizuje ciśnienie krwi i poprawia pracę naczyń krwionośnych, obniżając ryzyko chorób serca. Zawarty w czekoladzie alkaloid teobromina (w swoim składzie przypominający kofeinę) stymuluje pracę serca i rozszerza naczynia wieńcowe serca i oskrzeli. Oprócz tego teobromina jest w stanie hamować męczący kaszel pozostały po infekcjach wirusowych i przy chorobach płucnych. Może z powodzeniem zastąpić preparaty na bazie kodeiny.

Dowiedziono, że teobromina silniej wpływa na zakończenia nerwowe w drogach oddechowych i zmniejsza pobudliwość nerwu. Warto też zaznaczyć, że teobromina nie posiada żadnych efektów ubocznych.

Mleczna czekolada, w odróżnieniu od ciemnej, nie posiada właściwości leczniczych. To samo można powiedzieć o białej czekoladzie: praktycznie nie ma w niej flawonoidów. Niemniej jednak każda czekolada ma czarodziejską właściwość poprawiania humoru, osładzania życia w czasie depresji. Połączenie tłuszczu i cukru w czekoladzie przyja produkcji serotoniny i endorfin- czyli hormonów szczęścia. Natomiast teobromina i fenyloetyloamina poprawiają ogólna aktywność.

Ciemna czekolada to najprawdopodobniej najbardziej szanowany gatunek czekolady na świecie. Wielu smakoszy woli go od wszystkich pozostałych słodyczy, a producenci ściśle przestrzegają receptur produkcji. Procent zawartości kakao w takiej czekoladzie może wahać się od 30% aż do 90%. Oprócz tego ciemna czekolada - to faworyt w sztuce kulinarnej. Nie tylko ozdabia się różne desery i glazuruje pieczenie, ale też na jej podstawie robi się likiery, sosy i musy.

Ciemna czekolada - to bardzo pożyteczny produkt. Mało tego, że nigdy nie powoduje wysypki (zostało to potwierdzone drogą eksperymentu ), to jeszcze jest w stanie zapobiegać cukrzycy. Dzieje się tak dlatego, że pożyteczne substancje ciemnej czekolady, flawonoidy, mają tendencję obniża ciśnienia krwi i rozluźniają ścianki naczyń krwionośnych
(Źródło: Lekarz ludowy)

Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel