Domowe maseczki
2019-08-22

Maseczki rozświetlające twarz
Ziemniaczana
1 średniej wielkości ziemniak. Gotujemy w mundurku. Rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę - ilość taka by powstała gęsta masa.
Ciepłą maseczkę (nie gorącą!) nakładamy na twarz. Pozostawiamy na 15-20 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Marchewkowa
Na tarce o drobnych oczkach trzemy 1 dużą marchewkę. Dodajemy do niej pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Maseczkę nakładamy na twarz. Pozostawiamy na 20-30 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Maseczka kojąca
Miodowa
Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Maseczkę nakładamy na twarz (możemy również nałożyć na usta).
Pozostawiamy 15 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Maseczki regenerujące
Owsiana

Miksujemy 1 łyżeczkę płatków owsianych. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i ciepłe mleko - mieszamy tak by powstała papka.
Nakładamy ją na twarz. Po 15-20 minutach kolistymi ruchami robimy delikatny masaż twarzy, a następnie zmywamy maseczkę ciepłą wodą.
Spirulinowa

1 łyżkę sproszkowanej spiruliny mieszamy z naturalnym jogurtem lub kefirem i łyżeczką wody - do uzyskania gęstej masy.
Papkę nanieść na twarz i dekolt. Twarz przykrywamy gazą - pozostawiamy na 20-30 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019