Domowe maseczki

2019-08-22
Domowe maseczki

Maseczki rozświetlające twarz


Ziemniaczana


1 średniej wielkości ziemniak. Gotujemy w mundurku. Rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę - ilość taka by powstała gęsta masa.
Ciepłą maseczkę (nie gorącą!) nakładamy na twarz. Pozostawiamy na 15-20 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.






Marchewkowa



Na tarce o drobnych oczkach trzemy 1 dużą marchewkę. Dodajemy do niej pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Maseczkę nakładamy na twarz. Pozostawiamy na 20-30 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.





Maseczka kojąca


Miodowa

1 łyżkę miodu (najlepiej kwiatowego) mieszamy z 2 łyżkami smietany.
Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Maseczkę nakładamy na twarz (możemy również nałożyć na usta).
Pozostawiamy 15 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.




Maseczki regenerujące


Owsiana



Miksujemy 1 łyżeczkę płatków owsianych. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i ciepłe mleko - mieszamy tak by powstała papka.
Nakładamy ją na twarz. Po 15-20 minutach kolistymi ruchami robimy delikatny masaż twarzy, a następnie zmywamy maseczkę ciepłą wodą.




Spirulinowa

1 łyżkę sproszkowanej spiruliny mieszamy z naturalnym jogurtem lub kefirem i łyżeczką wody - do uzyskania gęstej masy.
Papkę nanieść na twarz i dekolt. Twarz przykrywamy gazą - pozostawiamy na 20-30 minut.
Następnie zmywamy ciepłą wodą.




Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel