Czy mleko ryżowe jest zdrową alternatywą?
2019-07-10

Mleko ryżowe jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego, jest często wybierane przez osoby uczulone na laktozę oraz przez wegan i wegetarian. Mleko ryżowe dostarcza składników odżywczych, jest hipoalergiczne. Mleko to jest smaczne do picia, idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Mleko ryżowe jest przygotowywane z białego lub brązowego ryżu z dodatkiem wody.
Co to jest mleko ryżowe?
Mleko ryżowe jest "bez mlecznym" rodzajem mleka, które przygotowuje się z gotowanego ryżu, skrobi z brązowego ryżu i syropu. W tym mleku nie ma produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co czyni go bardzo popularną opcją dla wegan i wegetarian, a jednocześnie dostarcza wielu składników odżywczych. Ta alternatywa mleka jest nie tylko idealna dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, ale jest również zdrową opcją dla innych osób, które pragną wyjątkowej dawki minerałów i składników odżywczych bez przyjmowania dużej ilości tłuszczu i kalorii.
Mleko ryżowe jest "bez mlecznym" rodzajem mleka, które przygotowuje się z gotowanego ryżu, skrobi z brązowego ryżu i syropu. W tym mleku nie ma produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co czyni go bardzo popularną opcją dla wegan i wegetarian, a jednocześnie dostarcza wielu składników odżywczych. Ta alternatywa mleka jest nie tylko idealna dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, ale jest również zdrową opcją dla innych osób, które pragną wyjątkowej dawki minerałów i składników odżywczych bez przyjmowania dużej ilości tłuszczu i kalorii.
Korzyści zdrowotne wynikające z picia mleka ryżowego.
Mleko ryżowe jak już wiesz otrzymuje się z ryżu. Ryż jest częścią podstawowego pożywienia dla krajów Azji. Głównymi składnikami ryżu są: węglowodany 80%, białko 7%, tłuszcze 3 % i błonnik 3%. Korzyści z picia mleka ryżowego są następujące:
1. Zdrowe dla serca.
Mleko ryżowe nie zawiera cholesterolu, dlatego jest doskonałe dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
2. Odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.
Laktoza to rodzaj cukru wytwarzany z połączenia dwóch prostych rodzajów cukru, a mianowicie glukozy i galaktozy. Niektórzy ludzie mają problem z trawieniem laktozy, ponieważ nie są w stanie wytworzyć enzymów łamiących laktozę w swoim ciele. Dlatego mleko ryżowe staje się alternatywą dla normalnego mleka.
3. Dobre źródło witamin z grupy B.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak: tiamina, niacyna, ryboflawina. Witaminy z grupy B utrzymują układ nerwowy, skórę i wzrok w dobrym stanie. Dostarczają energii ciału. Poza tym znajdziemy także witaminę D, wapń, żelozo, magnez.
4. Dobre źródło węglowodanów.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem węglowodanów, które zapewniają energię i nie mają tłuszczu. Węglowodany pomagają utrzymać ciało w dobrej kondycji i obniżają poziom cholesterolu.
5. Poprawia trawienie.
Ze względu na brak laktozy w tym alternatywnym mleku, jest ono łatwiej trawione przez układ pokarmowy i może wspomóc poprawę w środowisku bakteryjnym jelit, chroniąc przed infekcjami i niestrawnością.
6. Zapobiega przewlekłym chorobom.
Różne przeciwutleniacze występujące w ryżu mogą pomóc w zwiększeniu ogólnych sił układu odpornościowego, pomagając organizmowi przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu i zapaleniu, co może prowadzić do chorób przewlekłych.
7. Dla osób z alergią na białko mleka.
Mleko zawiera głównie dwa rodzaje białek: kazeinę i albuminę mleka. Osoby uczulone na te białka mogą cierpieć z powodu poważnych uszkodzeń komórek podczas spożywania mleka. Mleko ryżowe jest przyjemnym, alternatywnym źródłem, ponieważ nie zawiera żadnych białek mlecznych.
1. Zdrowe dla serca.
Mleko ryżowe nie zawiera cholesterolu, dlatego jest doskonałe dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
2. Odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.
Laktoza to rodzaj cukru wytwarzany z połączenia dwóch prostych rodzajów cukru, a mianowicie glukozy i galaktozy. Niektórzy ludzie mają problem z trawieniem laktozy, ponieważ nie są w stanie wytworzyć enzymów łamiących laktozę w swoim ciele. Dlatego mleko ryżowe staje się alternatywą dla normalnego mleka.
3. Dobre źródło witamin z grupy B.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak: tiamina, niacyna, ryboflawina. Witaminy z grupy B utrzymują układ nerwowy, skórę i wzrok w dobrym stanie. Dostarczają energii ciału. Poza tym znajdziemy także witaminę D, wapń, żelozo, magnez.
4. Dobre źródło węglowodanów.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem węglowodanów, które zapewniają energię i nie mają tłuszczu. Węglowodany pomagają utrzymać ciało w dobrej kondycji i obniżają poziom cholesterolu.
5. Poprawia trawienie.
Ze względu na brak laktozy w tym alternatywnym mleku, jest ono łatwiej trawione przez układ pokarmowy i może wspomóc poprawę w środowisku bakteryjnym jelit, chroniąc przed infekcjami i niestrawnością.
6. Zapobiega przewlekłym chorobom.
Różne przeciwutleniacze występujące w ryżu mogą pomóc w zwiększeniu ogólnych sił układu odpornościowego, pomagając organizmowi przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu i zapaleniu, co może prowadzić do chorób przewlekłych.
7. Dla osób z alergią na białko mleka.
Mleko zawiera głównie dwa rodzaje białek: kazeinę i albuminę mleka. Osoby uczulone na te białka mogą cierpieć z powodu poważnych uszkodzeń komórek podczas spożywania mleka. Mleko ryżowe jest przyjemnym, alternatywnym źródłem, ponieważ nie zawiera żadnych białek mlecznych.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2019