Czy mleko ryżowe jest zdrową alternatywą?

2019-07-10
Czy mleko ryżowe jest zdrową alternatywą?
Mleko ryżowe jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego, jest często wybierane przez osoby uczulone na laktozę oraz przez wegan i wegetarian. Mleko ryżowe dostarcza składników odżywczych, jest hipoalergiczne. Mleko to jest smaczne do picia, idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Mleko ryżowe jest przygotowywane z białego lub brązowego ryżu z dodatkiem wody.

Co to jest mleko ryżowe?
Mleko ryżowe jest "bez mlecznym" rodzajem mleka, które przygotowuje się z gotowanego ryżu, skrobi z brązowego ryżu i syropu. W tym mleku nie ma produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, co czyni go bardzo popularną opcją dla wegan i wegetarian, a jednocześnie dostarcza wielu składników odżywczych. Ta alternatywa mleka jest nie tylko idealna dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, ale jest również zdrową opcją dla innych osób, które pragną wyjątkowej dawki minerałów i składników odżywczych bez przyjmowania dużej ilości tłuszczu i kalorii.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia mleka ryżowego.
Mleko ryżowe jak już wiesz otrzymuje się z ryżu. Ryż jest częścią podstawowego pożywienia dla krajów Azji. Głównymi składnikami ryżu są: węglowodany 80%, białko 7%, tłuszcze 3 % i błonnik 3%. Korzyści z picia mleka ryżowego są następujące:

1. Zdrowe dla serca.
Mleko ryżowe nie zawiera cholesterolu, dlatego jest doskonałe dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.

2. Odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy.
Laktoza to rodzaj cukru wytwarzany z połączenia dwóch prostych rodzajów cukru, a mianowicie glukozy i galaktozy. Niektórzy ludzie mają problem z trawieniem laktozy, ponieważ nie są w stanie wytworzyć enzymów łamiących laktozę w swoim ciele. Dlatego mleko ryżowe staje się alternatywą dla normalnego mleka.

3. Dobre źródło witamin z grupy B.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak: tiamina, niacyna, ryboflawina. Witaminy z grupy B utrzymują układ nerwowy, skórę i wzrok w dobrym stanie. Dostarczają energii ciału. Poza tym znajdziemy także witaminę D, wapń, żelozo, magnez.

4. Dobre źródło węglowodanów.
Mleko ryżowe jest dobrym źródłem węglowodanów, które zapewniają energię i nie mają tłuszczu. Węglowodany pomagają utrzymać ciało w dobrej kondycji i obniżają poziom cholesterolu.

5. Poprawia trawienie.
Ze względu na brak laktozy w tym alternatywnym mleku, jest ono łatwiej trawione przez układ pokarmowy i może wspomóc poprawę w środowisku bakteryjnym jelit, chroniąc przed infekcjami i niestrawnością.

6. Zapobiega przewlekłym chorobom.
Różne przeciwutleniacze występujące w ryżu mogą pomóc w zwiększeniu ogólnych sił układu odpornościowego, pomagając organizmowi przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu  i zapaleniu, co może prowadzić do chorób przewlekłych.

7. Dla osób z alergią na białko mleka.
Mleko zawiera głównie dwa rodzaje białek: kazeinę i albuminę mleka. Osoby uczulone na te białka mogą cierpieć z powodu poważnych uszkodzeń komórek podczas spożywania mleka. Mleko ryżowe jest przyjemnym, alternatywnym źródłem, ponieważ nie zawiera żadnych białek mlecznych.    
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
  • facebook
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel