Co to jest lucerna i korzyści wynikające z jej jedzenia

2019-07-21
Co to jest lucerna i korzyści wynikające z jej jedzenia
Lucerna ze względu na swoją teksturę i smak jest również zapakowana w składniki odżywcze. Ale co z jej ziołowymi mocami? Naukowcy zaczynają odkrywać ukryte zalety tego skromnego zioła. Ludzie nazywają to także „leczniczym ziołem” i „zielonym złotem”. Zobaczmy, dlaczego ta roślina jest uważana za tak ważną przez tak wielu na świecie. Więc usiądź wygodnie i zrelaksuj się, może weź kawę. Wkrótce dowiesz się wielu interesujących rzeczy na temat lucerny!

Lucerna jest zazwyczaj spożywana przez ludzi jako suplement ziołowy lub w formie kiełków lucerny.Lucerna jest bogata w witaminę K i zawiera wiele innych składników odżywczych, w tym witaminę C, B1, B2, miedź, mangan, magnez, żelazo i kwas foliowy.

Kiełki lucerny mają bardzo niską zawartość kalorii.

Korzyści zdrowotne:

1. Obniża poziom cholesterolu.
Lucerna wykazała, że ma imponującą ilość błonnika pokarmowego, co jest bardzo ważne w walce z cholesterolem. Oprócz wielu innych związków chemicznych, zwanych saponinami, włókno może przyczepiać się do cholesterolu i zapobiegać jego blokowaniu na ścianach tętnic. Pomaga to również zrównoważyć poziom cholesterolu HDL (dobrego) w organizmie. Może to zapobiec miażdżycy, zawałom serca i udarom. 

2. Zmniejsza stany zapalne.
Roślina ta była często stosowana w tradycyjnym leczeniu zapalenia stawów i innych stanów zapalnych. Lucerna posiada wysoki poziom witaminy C i witaminy B, a także wapnia i związków przeciwutleniających. Wszystko to może zmniejszyć  stan zapalny w stawach i w ciele, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy i zapobiegając przewlekłej chorobie i stresowi oksydacyjnemu.

3. Poprawia pracę jelit.

Błonnik pokarmowy nie tylko jest w stanie zwiększyć objętość stolca i przyspieszyć jego ruch przez jelita, ale może również zmniejszyć stan zapalny w jelitach. W ten sposób pomaga w usuwaniu problemów takich jak niestrawność, wzdęcia, skurcze, biegunka, zaparcia i brak równowagi bakteryjnej w mikroflorze jelitowej. Dlatego zaleca się regularne spożywanie tabletek z lucerny dla lepszego wypróżnienia. 

4. Wzmacnia system odpornościowy.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C kiełek są idealnym środkiem wspomagającym układ odpornościowy. Witamina C nie tylko stymuluje produkcję białych krwinek, ale także działa jako przeciwutleniacz, aby wyeliminować stres oksydacyjny. Witaminy z grupy B i witamina E działają również jako regulatory metabolizmu i związki przeciwutleniające w całym organizmie, a oba z nich znajdują się również w tych skromnych kiełkach. 

5. Odtruwa ciało.
Lucerna jest szeroko stosowana na całym świecie w leczeniu chorób nerek, a mianowicie ze względu na jej właściwości moczopędne. Stymulując częstsze oddawanie moczu, lucerna może przyspieszyć detoksykację ciała, wraz z nadmiarem soli, tłuszczów i wody.

6. Zdrowy układ oddechowy.
Tradycyjnie lucerna była szeroko stosowana w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli, grypa i przeziębienie, jak również inne infekcje wirusowe i bakteryjne. Lucerna posiada właściwości przeciwzapalne, które są użyteczne w leczeniu różnych chorób oddechowych, takich jak astma, a także wzmocnienie układu odpornościowego do neutralizacji zakażenia leżących atakujące drogi oddechowe.         


Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
  • facebook
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel